پاندانوس وانیل کشور های آسیایی!

پاندانوس

در این مقاله گلفروشی اینترنتی الی ماما قصد دارد ضمن بررسی کامل گیاه پاندانوس خواص و فواید این گیاه شما را با تمام جوانب این گیاه بی نظیر آشنا سازد. پس در ادامه با ما همراه باشید:

مقدمه

گیاه پاندانوس گیاهی است از رده کادی ها. نام علمی این گیاه پاندانوس آماریلیفولیوس نام علمی Pandanus amaryllifolius میباشد.

در جنوب شرقی آسیا از پاندانوس به طور وسیعی به منظور طعم دادن به غذا در پخت و پز مورد استفاده قرار میگیرد. این گیاه منبع غذایی انواع پروتئین، استیل و پیرالین است. پاندانوس در طبیعت به سختی یافت میشود در حالیکه زمین هایی با وسعت زیاد به زیر کشت آن رفته اند.

این گیاه برگ های بلند و عمودی و تیغه مانندی دارد و ریشه های این گیاه، هوایی و چوبی است. شکل ظاهری برگ این گیاه بسیار شبیه گندمی است تنها تفاوت آن در حاشیه اره مانند پاندانوس است. پاندانوس توانایی باروری زیادی ندارد و گل نیز به ندرت میدهد.

شرایط محیطی برای رشد پاندانوس

نور

نور لازم برای رشد این گیاه غیر مستقیم اما روشن است. این گیاه باید به فاصله یک متری از پنجره، پشت پنجره ای که آفتاب گیر نباشد قرار گیرد.

 دما

این گیاه معمولا گیاه سازگاری است. اما معمولا نمیتواند دمای کمتر از 10 درجه را تحمل کند و برگ های آن دچار یخ زدگی شده و از بین میروند.

آبیاری

میزان نیاز پاندانوس به آب بالاست و بهتر است هفته ای 4 بار آب دهی شود. البته این آبیاری در فصول سرد به دو بار در هفته نیز کاهش داده میشود.

خاک

خاک مورد نیاز این گیاه نیز باید زهکشی خوبی داشته باشد. بهترین نمونه آن هم خاک موجود در گلفروشی هاست.

کود دهی

به گیاه باید در فصول بهار و تابستان نوع کود سه بیست و کود آهن بدهید. کود آهن را به فاصله 15 روز بعد بدهید که رشد گیاه را تسریع بخشد.

تکثیر پاندانوس

بهترین راه تکثیر این گیاه قلمه و پاجوش است. سعی کنید پاجوش ها را در یک خاک مناسب مانند کوکو پیت بکارید که به سرعت به عمل آیند.

مشکلات کلی گیاه

زردی و سوختگی نوک برگ

این مشکل در اثر کم نوری، بیش نوری یا ابیاری بیش از حد گیاه ایجاد میشود. در حالت دوم نیز این مشکل در اثر وجود قارچ است. در صورت بروز قارچ حتما گیاه را با سم بردوفیکس اسپری کنید.

برگ های زرد و تار عنکبوت بسته

در صورتی که زیر برگ های زرد پاندانوس تار عنکبوت بسته شده باشد نشان از وجود کنه در زیر برگ است. در صورتی که این مشکل حل نشود در دراز مدت برگ های گیاه ریزش میکند. برای حل این مشکل برگ ها را روزانه آب پاشی با فشار مناسب کنید.

نقاط سوخته و قهوه ای

دلیل این مورد غبار پاشی در معرض نور آفتاب است. برگ های نقطه دار را جدا کنید. وگرنه منجر به بروز قارچ روی گیاه میشود.

خواص پاندانوس

 آشپزی و کیک پزی

این گیاه همان طور که در بالا اشاره شد در بعضی کشورهای جنوب شرق آسیا مانند سنگاپور، مالزی، اندونزی و فیلیپین به عنوان طعم دهنده استفاده میشود. به طوری که به آن پاندان معطر گفته میشود. کیک پاندان یک کیک شیفن، سبک، نرم و کرکی است که در آن از برگ های پاندانوس به عنوان طعم دهنده و رنگ  طبیعی سبز استفاده میشود. آب سبز رنگ به دست آمده از برگ های آن به طور گسترده ای در آشپزی  مالزی و غداهای اندونزیایی استفاده میشود.

این آب سبز رنگ عطر دلپذیری را به کیک، تاپیوکا، آرد یا کیک های سنتی بر پایه برنج میدهد. از جمله این کیک های سنتی میتوان به کلپون، کو پوتو، دادار گولونگ، لاجورد لژیت، کیک پاندان، سالاد بوکو پاندان و کیک بوکو پاندان اشاره کرد. گره بسته شده از برگ پاندان نیز به برنج نارگیل معطر اضافه میشود تا عطر آن را تقویت کند. نام پاندانوس در سریلانکا لامپا است. این گیاه تقریبا در هر خانواده ای پرورش میابد و از برگ آن در کنار برگ هایی مانند کاری برای خوشبو کردن غذا استفاده میشود.

پاندانوس

 در هندوستان به آن آناپورنا گفته میشود. از آناپورنا برای معطر کردن برنج و پیتاس استفاده میشود. نام پاندانوس در بنگلادش پونائوپاتا است. در مالدیو این گیاه برای طعم دادن به پولائو، بریانی، پودینگ، برنج شیرین، نارگیل یا پایش در صورت عدم استفاده از برنج باسماتی استفاده میشود.

طعم دهنه پاندانوس در کشورهای شرق یک جایگزین ارزان برای عطر برنج باسماتی است. به جای برنج باسماتی در بسیاری از کشورها از  برنج معمولی استفاده و با این گیاه آن را معطر میکنند. برگ پاندانوس در کشورهای شرق به صورت تازه یا خشک به استفاده میرسد. در کشورهایی که این گیاه در آن جا کشت نمیشود به شکل یخ زده در فروشگاه ها یافت میشود. به عقیده آسیایی ها این گیاه دارای طعم آجیلی و مطبوعی است که به عنوان طعم دهنده در برنج، کیک و دسر استفاده میشود.

برگ های پاندانوس به شیر نارگیل آغشته و در کف ظرف قرار میگیرد. ممکن است این برگ ها به صورت دسته ای بسته شوند و با غذا پخته شوند. گاهی اوقات نیز برگ این گیاه به شکل سبد بافته شده و برای پخت غذا مورد استفاه قرار میگیرد.

پاندانوس

برگ پاندان به دلیل داشتن خواص ضد باکتریایی و قارچی ( به ویژه در برابر کپک) به عنوان نگهدارنده مواد غذایی نیز استفاده میشود. در حال حاضر عصاره پاندان در مغازه ها نیز موجود است و به عنوان رنگ خوراکی سبز رنگ نیز استفاده میشود.

عطر و طب سنتی

از برگ آن در صنعت عطر سازی و طب سنتی نیز استفاه میشود. حتی برگ پاندانوس ممکن است جایگزین اسانس وانیل نیز شود.

دفع آفات

مطالعات فعالیت های دافع گیاه پاندانوس را علیه سوسک های آمریکایی Periplaneta americana L به اثبات رسیده است.

خوشبو کننده هوا

برگ های پاندانوس به دلیل عطر فوق العاده ای که دارند میتوانند به عنوان یک خوشبو کننده طبیعی مورد استفاده قرار بگیرند. در تایلند گاهی رانندگان تاکسی از این گیاه داخل تاکسی استفاده میکنند.

5/5 - (1 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *